7 tips voor de startende ondernemer: zo maak je een vliegende start

Gepubliceerd op 10 januari 2021 om 11:23

Starten met je eigen bedrijf is niet eenvoudig. Je weet er zelf nog niks van maar jouw bedrijf is wel uniek. Wie gaat je dan uitleggen hoe jet moet aanpakken en welke valkuilen je tegenkomt? Gelukkig zijn er veel mensen die vóór jou een eigen bedrijf zijn gestart en daar kan je prima van leren. Onderstaand 7 tips voor jou als starter.

Focus op marketing en maak een merk van jezelf

De meeste starters moeten veel moeite doen om aan opdrachten te komen. Het helpt dan om te zorgen dat je zichtbaar bent voor anderen. Dat kan je op verschillende manieren doen, zolang je maar niet doet wat iedereen doet. Wees jezelf en promoot jezelf als merk.

In deze tijd kan dat mooi op social media, maar je kunt ook prima vakbladen kiezen om je te uiten bijvoorbeeld. Kies een platform en kies een 'niche', ofwel iets waarin jij gespecialiseerd bent. Volg een eenvoudige cursus hoe je inhoudelijk goede content maakt, dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. 

Stel je doet boomverzorging. Dan kan je ontzettend veel mooie kennis delen over bomen. Hoe je de soorten uit elkaar kunt houden, waar je aan moet denken als je nieuwe bomen plant, hoe je ze snoeit, hoe je ziet hoe oud ze zijn, noem maar op.

Wees niet te positief over toekomstige opdrachten

Negen van de tien starters denkt met name aan hoe fantastisch het leven wordt als ze ondernemer zijn. Vrijheid, je eigen keuzes maken, meer geld verdienen....

Soms hebben starters al een prachtige website gebouwd, een kantoorruimte ingericht, een professioneel logo en briefpapier laten ontwerpen, maar nog geen enkele opdracht. Tja, daar zit je dan met je goeie ideeën.

Draai het eens om: Ga eerst op zoek naar opdrachten vóórdat je alle randzaken regelt. Dat kan later nog en is enkel een formaliteit.

Lever kwaliteit

Onderscheid je van anderen door kwaliteit te leveren. Werk alleen met professionals samen, laat je werkplek netjes achter (als je bij anderen thuis werkt, zoals een klusser), wees vriendelijk en geduldig, sta open voor kritiek en leer daarvan. Blijf jezelf altijd ontwikkelen.

Belangrijk: verplaats je in je klanten en zorg ervoor dat zij een positief gevoel krijgen als ze aan je denken. Dat vergroot je kans op werk en het vergroot de waarde van jouw werk.

Zorg voor een financiële buffer

Het geld voor de eerste opdracht staat niet meteen op je rekening. Zorg daarom dat je een buffer hebt en vul die ook zo snel mogelijk weer aan als je voor je eerste opdrachten betaald wordt. Dat heb je nodig als je onverhoopt ziek wordt of geen opdrachten hebt. Een AOV die vanaf de eerste ziektedag uitbetaalt is onbetaalbaar, dus zorg dat je minimaal een buffer hebt voor 3 maanden.

Splits zakelijke en privé financiën

Open direct een zakelijke bankrekening en geef jezelf één keer per maand een 'salaris' zoals je dat ook bij een werkgever krijgt. Reken goed uit wat je privé nodig hebt en hou het bij die ene keer per maand. Nou ja, en wat vakantiegeld als je op vakantie gaat.

Betaal géén privéuitgaven van de zakelijke rekening. Daarmee ben je in no-time het overzicht van je financiën kwijt.

 

Belastingen

Stop je voorlopige teruggaaf voor hypotheekrenteaftrek of andere aftrekposten zodra je stopt met loondienst en voor jezelf begint. Geloof niet in het fabeltje dat je de eerste 3 jaar geen belasting hoeft te betalen, maar laat een professional het voor je uitrekenen en zet geld apart of vraag een voorlopige aanslag aan bij de belastingdienst.

Zet de te betalen BTW van het lopende kwartaal apart op een spaarrekening zodat je dat geld beschikbaar hebt als je het aan de belastingdienst moet betalen.

Uurtarief

Vraag een fatsoenlijk (uur)tarief. Weet je niet precies wat voor tarief je moet vragen? Maak dan samen met een adviseur een berekening. Zoek een adviseur die je helpt met waarde creëren en niet de eerste de beste boekhouder die alleen maar wat voor je uitrekent. Ga niet uit van wat er in de markt gerekend wordt, ga uit van jouw situatie. Alleen dan kan je je onderscheiden van anderen. Houd er rekening mee dat je je eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering moet afsluiten en zelf moet sparen voor pensioen.

Als je bovenstaande tips toepast weet je wat je waard bent, onderscheid je je van de markt en lever je kwaliteit waardoor je een graag geziene professional bent. Go for it!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.