Uitstel van betaling belastingdienst

Gepubliceerd op 9 augustus 2020 om 13:59

Hoe gaat het nu verder als je 3 maanden bijzonder uitstel van betaling hebt gekregen wegens Corona?

Eén ding is zeker: je hoeft het niet in één keer terug te betalen.

 

Maar hoe werkt het dan wel?

Stel je hebt 15 mei uitstel van betaling aangevraagd omdat je de BTW (=omzetbelasting) van het eerste kwartaal niet kon betalen. Dan heb je 3 maanden uitstel gekregen, ofwel, tot 15 augustus.

In juli deed je boekhouder (of jijzelf) weer BTW-aangifte en kon je het bedrag wederom niet betalen. 

Voor beide aangiften ontvang je een naheffingsaanslag. Er kan een boete op de naheffingsaanslag staan, maar die hoef je niet te betalen omdat beide betalingsverplichtingen binnen de termijn van 3 maanden van het eerste uitstel vallen. LET OP: boetes voor aanslagen over januari 2020 of eerder moet je wel betalen.

Welke aanslagen vallen binnen het tijdvak van 3 maanden?
Voor het eerste kwartaal heb je uitstel aangevraagd en gekregen. Anders had je die uiterlijk 30 april moeten betalen. De aangifte van het tweede kwartaal moest voor 31 juli betaald worden. Jouw uitstel loopt tot 15 augustus, dat is langer dan 31 juli en dus valt het 2e kwartaal nog binnen jouw uitstel. LET OP: Had je uitstel tot een datum vóór 31 juli, maar kon je de aangifte van het tweede kwartaal niet betalen? Vraag dan verlenging van het uitstel aan op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/hoe-vraag-ik-voor-3-maanden-bijzonder-uitstel-van-betaling-aan-vanwege-de-coronacrisis

Moet je na afloop van het eerste uitstel verlenging aanvragen?
Kan je nieuwe aanslagen die je na afloop van de 3 maanden uitstel (in dit voorbeeld 15 augustus) moet betalen gewoon betalen? Dan hoef je geen verlenging aan te vragen voor de aanslagen waarvoor je al uitstel hebt. Eind 2020 ontvang je een brief van de belastingdienst met een betalingsvoorstel voor de aanslagen die binnen het uitstel vallen.

Kan je nieuwe aanslagen niet betalen? Vraag dan verlenging aan op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/hoe-vraag-ik-voor-3-maanden-bijzonder-uitstel-van-betaling-aan-vanwege-de-coronacrisis

 

Welke belastingen?
In dit voorbeeld ga ik uit van BTW, maar ook de volgende belastingen vallen onder bijzonder uitstel:
- Loonheffingen
- Inkomstenbelasting
- Bijdrage zorgverzekeringswet
- Vennootschapsbelasting
- Assurantiebelasting
- BPM
- Diverse andere belastingen, voor een volledig overzicht zie website van de belastingdienst


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.