Koffie, lunch en avondeten, wat is zakelijk?

Van eenmanszaak naar BV

'Als ik ergens koffie of lunch haal doe ik gewoon het bonnetje in de boekhouding want dat scheelt weer belasting'. Leuk gedacht, maar de belastingdienst is dat niet met je eens, dus kijk er een beetje mee uit. Hoe werkt het?

Bakkie koffie onderweg

Doe je dat vrijwel dagelijks bij een tankstation of op het station? Dat valt onder privé-uitgaven en betaal je van je privérekening. Je doet geen bonnetje in de boekhouding. Ben je incidenteel onderweg naar een klant en haal je wat te drinken voor jezelf? Betalen met de zakelijke rekening en bon in de boekhouding.


Je lunch

Haal je lunch voor jezelf tijdens een normale werkdag (snackbar, broodje bal, thuisbezorgd) dan is dat privé. Dus betalen met je privérekening en geen bon in de boekhouding. Voor de belastingdienst is het vergelijkbaar met 's ochtends je bammetjes smeren en meenemen, dat betaal je ook niet van de zakelijke rekening.


Avondeten

Moet je overwerken en bestel je eten of ga je naar de snackbar? Betalen van de zakelijke rekening en bon in de boekhouding. 


Uit eten

Als je uit eten gaat met een zakelijke relatie dan zijn dat zakelijke kosten. Grotendeels dan. Zie hieronder de spelregels.
Ga je in je uppie uit eten vanwege overwerk of omdat je nog laat aan het reizen bent? Ook zakelijk.


Wat doe je met de BTW?

Van alles dat je eet of drinkt buiten de deur mag je géén BTW terugvragen:

  • Horeca
  • Tankstation
  • Snackbar
  • McDonalds (ook niet als je het in je eigen auto opeet)

Van alles dat je thuis eet of drinkt mag je wél BTW terugvragen, maar toon wel aan dat je aan het overwerken bent

  • Alles dat bezorgd wordt
  • Alles dat je zelf gehaald hebt en waar je thuis of op kantoor van geniet

Correctie aftrekpost vanwege privégebruik

Nu heb je dus van al het zakelijke eten en drinken bonnen in je boekhouding, maar dat zegt nog niet dat je 100% van die kosten als aftrekpost mag gebruiken. 20% wordt namelijk gezien als privé.

 

Daar hoef je niet mee te goochelen in je boekhouding gelukkig, maar dat mag je bij de aangifte inkomstenbelasting in één keer corrigeren. Dat regelt je boekhouder als het goed is.