Hoe kies je een (nieuwe) boekhouder? (1/2)

Gepubliceerd op 11 september 2020 om 16:06

Overweeg jij wel eens om over te stappen naar een andere boekhouder maar zie je daar als een berg tegenop en doe je het daarom maar niet?

Wees gerust, je bent niet de enige met dit dilemma en dat is niet onterecht. Net als in elke branche zijn er ook onder boekhouders grote verschillen in kwaliteit, persoonlijkheid en motivatie.

Hoe kies je een boekhouder die bij je past?

Begin eerst met noteren welke van onderstaande punten je belangrijk vindt:

Boekhouder met brede kennis of een (belasting)specialist?
Ben je ZZP'er of MKB'er? Kies dan voor een boekhouder met brede kennis die weet wat ie kan en ook weet wanneer hij iets aan een specialist moet uitbesteden. Zo heb je het beste van twee werelden.

Papier of digitaal?
De toekomst is digitaal, maar dat neemt niet weg dat je als ondernemer ook prima op papier 'in control' kunt zijn.

Altijd alles bijgewerkt en inzichtelijk of eens per maand een rapport per mail of op papier?
Op het moment dat je digitaal gaat samenwerken met je boekhouder is het zonde als je niet gaat voor 'Altijd alles bijgewerkt en inzichtelijk'. Koppel je bankrekening aan de boekhoudsoftware, spreek af dat het wekelijks op een vaste dag wordt bijgewerkt, maak foto's van je bonnen en facturen en ga betalingen doen vanuit de boekhouding. Dan kan die ordner met facturen die je nu bijhoudt weg en bespaar je tijd. Laat je boekhouder je uitleggen waar je op moet letten als je in je online dashboard kijkt. Dat lijkt veel moeilijker dan het in werkelijkheid is.

Vaste prijs of betaald per opdracht/uur?
Ideaal is een combinatie van een vaste prijs voor reguliere zaken en apart betalen voor bijzondere of incidentele opdrachten. Zo weet je dat je niet teveel betaalt voor het gewone werk én dat je wel met al je vragen geholpen wordt.

Met coaching of alleen cijfers opstellen?
Dat is afhankelijk van jouw voorkeur, maar uit ervaring weten wij dat elke ondernemer in een bepaald ontwikkelingstraject zit, dus als je een boekhouder treft die je kan helpen met jouw verdere ontwikkeling is dat een plus!

Lage prijs voor een basisdienst of een kwalitatief betere dienst met hogere prijs?
Kwaliteit gaat voor alles. Een goede (en vaak duurdere) boekhouder verdient het verschil makkelijk voor je terug.

Persoonlijk contact (iemand in de buurt) of telefonisch/videobellen?
Als je een online boekhouder hebt kan ie desnoods vanuit Bali werken, zolang hij maar goed bereikbaar is voor je. Kies je voor papier? Dan is iemand om de hoek makkelijker.

Groot of klein kantoor?
Absoluut een klein kantoor als je ZZP'er of MKB'er bent. Een klein kantoor kan best onderdeel van een grote keten zijn, zolang het team kleiner is dan 20 personen en iedereen elkaar en de klanten kent is het goed. Alles gaat om verbinding en dat is met een kleiner kantoor net iets beter te realiseren.

Accountant of boekhouder/administratiekantoor?
Zolang je geen groot bedrijf hebt met 'controleplicht' (vraag Google) kan en mag een boekhouder vrijwel alles wat een accountant ook kan. Accountants hebben een afgeronde HBO- of WO-opleiding en moeten verplicht bijscholen (permanente educatie). Boekhouders hebben geen opleidingseisen, maar gelukkig nemen de meesten zichzelf en hun werk erg serieus en hebben meer dan voldoende expertise.

Ik weet wat ik wil, en nu?


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.