Project Description

dividendbelastingIn 2019 wordt de dividendbelasting afgeschaft. Wat betekent dat in de praktijk?

Voor de DGA en de particulier belegger verandert er niets.
Nou ja, PER SALDO verandert er niets.

DGA
De DGA (wanneer ben ik DGA?) betaalt nog steeds een percentage van 25%, maar tot nu toe moest de BV daarvan 15% inhouden en aan de fiscus afdragen en betaalde de DGA zelf 10%. Vanaf 2019 houdt de BV niets meer in en moet de DGA zelf 25% aan de fiscus afdragen. Uiteindelijk blijft er van een uitkering van € 10.000 in beide gevallen 75% netto over, ofwel € 7.500.

 

Particulier
Een particulier die 100 euro dividend ontvangt krijgt op dit moment 85 euro (immers 15% inhouding dividendbelasting) op zijn bankrekening gestort. De 15 euro die ingehouden wordt kan weer teruggevraagd worden bij de aangifte inkomstenbelasting, waardoor de totale uitkering toch weer 100 euro is. Vanaf 2019 wordt er geen dividendbelasting meer ingehouden en is de uitkering meteen 100 euro netto.

Waarom is er dan zo’n ophef over?
Voor buitenlandse beleggers is er wel voordeel te behalen. Die betalen namelijk over Nederlands dividend nu 15% dividendbelasting aan de Nederlandse overheid, maar kunnen dat vaak niet verrekenen met inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Omdat ze daar vanaf 2019 geen last meer van hebben is het voor buitenlandse beleggers aantrekkelijker om in Nederlandse bedrijven te beleggen. Lijkt mooi, maar de overheid loopt hiermee een fors bedrag mis, wat begroot wordt op 1,4 miljard euro. En of er positieve maatschappelijke effecten zijn, zoals de komst van nieuwe banen, is nog niet bekend.